日蘭辭典

We hebben fans tot in Hiroshima — Japan.
Bedankt Ellen Vergult voor je inzending :-)

60756068_10218996901937534_4698915786301898752_n.jpg

MENEER MES

Op bezoek bij het FabLab+

Vandaag hebben we met de klassen oranje en rood een bezoekje gebracht aan het FabLab+ van het Stedelijk Onderwijs Antwerpen. FabLab+ is een creatieve werkplaats waar je als klas of creatieveling ideeën kan komen uitwerken.

Een lukrake greep uit het giga grote aanbod:
3D printen, lasercutten, werken met een robot, plotten,
printtechnieken op textiel … noem maar op … te gek voor woorden!!

FabLab+
Lange Klarenstraat 17 2000 Antwerpen
contact@fablabplus.be

fab.jpg

MENEER ROTTHIER

Tien mijlen ver

Er zijn heel wat sportievelingen onder de leerlingen en leerkrachten hier op Marco Polo. Tien mijltjes of een marathon is dan ook geen probleem voor de krachtpatsers hier. Onder deskundige begeleiding van sportleerkracht Peter Rotthier werd een kleine delegatie klaargestoomd voor deze mooie loopwedstrijd.

Screen Shot 2019-04-30 at 09.16.00.png

Op een druilerige grijze natte zondagochtend verzamelen de leerlingen op de linkeroever van onze koekenstad. Samen met mevrouw Linda beginnen de jongens aan hun 10 miles . . . . Mevrouw Narges supportert langs de zijlijn . . . . en mijnheer van de sport Peter . . . . die dendert door de straten voor zijn marathon . . . . en met succes . . . .


Jordi 0:29:22
Fouad 0:32:08
Aghmed 0:32:43
Linda 0:37:31
Ajab 1:13:54
Fallou 1:14:33
Obaidullah 1:21:44
Leonel 1:21:51
Celestino 1:39:21
Kingsleg 1:43:04
Salifu 1:44:37

Van de marathon van Peter Rotthier zijn geen beelden gevonden. Deze foto lang na de aankomst dan weer wel . . . . dubbel en dik verdiend :)

58602761_10216570525668344_5625727019623907328_n.jpgMEVROUW SUZANNE

#youthforclimate

Klas zilver heeft zijn eigen klimaat betoging gehouden op Marco Polo. Eerst twee uur op onderzoek gegaan : 
” Wat is dat nu juist die klimaatopwarming? “

Daarna als echte strijders slogans gemaakt om door de school te lopen. Iedereen zal ons vast en zeker gehoord hebben :)

Ons zal je niet meer met plastic zakjes zien lopen! 

#youthforclimate

Screen Shot 2019-03-19 at 14.11.44.png

MEVROUW YOKUS

Tekenwedstrijd 2019

Alle stemmen zijn geteld . . .

en de winnaars gekend . . .

Screen Shot 2019-01-29 at 15.00.50.png

MEVROUW NARGES & ELVIRA

De mamagroep

Voor de mama’s van onze nieuwkomers op school is het niet altijd gemakkelijk om sociale contacten te leggen onderling of buiten de schoolmuren om. Via de leerlingen werden de mama’s een eerste keer geheel vrijblijvend uitgenodigd op school om kennis te maken met elkaar. En met succes!

Screen Shot 2019-01-18 at 12.58.58.png

Gezien het profiel van leerlingen in onze school, merken we op dat het zowel voor nieuwkomers als voor hun mama’s — net in België toegekomen — niet gemakkelijk is om nieuwe sociale contacten te leggen. Er zijn teveel drempels als de taalbarrière, de cultuurshock, soms ook financiële redenen, enzomeer. Er is nood aan een regelmatig samenkomen en het organiseren van laagdrempelige activiteiten voor alle mama’s.

Na een eerste oproep via onze leerlingen kunnen we op veel bijval rekenen van het team, leerlingen en mama’s. De mamagroep organiseert naschoolse ontspanningsactiviteiten met een focus op onderlinge sociale interactie. Om de zes weken verzamelen de mama’s zich voor een leuk avondje uit.
Op de voorlopige planning staan cupcakes maken, breien, een bezoekje aan het badenhuis en wellness.
Ook informatieve sessies rond vrijetijdsbesteding, huiswerkbegeleiding, trajectbegeleiding komen aan bod.

Voor dit project krijgen we ondersteuning van de organisaties Actief Burgerschap en De Schoolbrug, die ons zowel begeieiding als materiaal gratis aanbieden voor dit nieuw en mooi initiatief!

We houden jullie op verder op de hoogte !

Groetjes,

Elvira & Narges

MEVROUW PLEYSIER

Om te smelten,
klimaatspijbelen met Pleysier

Vorige week donderdag vertrokken wij — ik mevrouw Pleysier en klas grijs — met de trein naar Brussel om te gaan betogen. Want wij vinden vinden dat de regering te weinig doet voor het klimaat !!
En we zijn niet alleen. . . .

Screen Shot 2019-01-18 at 12.55.24.png

We eisen een duidelijk klimaatplan, zodat ook België mee zorgt voor een minimale stijging van de de temperatuur maximum 1,5° graden tegen 2050. Het is hoog tijd dat ook wij Belgen actie ondernemen, anders wordt het voor de toekomstige mensen, dieren en planten moeilijk overleven.
De jongeren die gaan betogen stellen zich de volgende vraag: Heeft het zin om te studeren als de politiek te weinig doet met de wetenschappelijke kennis over de wereld? Natuurlijk heeft het zin om te studeren, maar de jongeren vinden dat de politiekers meer moeten doen met de kennis die er al is.

Er wordt betoogd tijdens de schooluren, daardoor geven ze een luide stem, maar dat is voor sommige mensen een probleem. Vervelend dat je daardoor lessen mist, en voor de leerkracht is het ook vervelend dat niet altijd iedereen aanwezig is, zeker wanneer er toetsen zijn. De jongeren zorgen er zelf voor dat ze hun schriften bijschrijven en hun agenda aanvullen.

In november was er een betoging op zondag met maar liefst 75.000 mensen, maar de politiekers hebben niet geluisterd, vandaar dat ze het nu wekelijks tijdens de schooluren doen zodat de politiekers deze keer misschien wel luisteren.

Lets change the world

(Laten we de wereld veranderen).

BRIGITTE VERMEERSCH — voor VRT NU

Mijn klas anderstalige nieuwkomers
na 1 jaar: "Ik ben de oorlog vergeten"

3094e69b-6323-11e8-abcc-02b7b76bf47f.png

Vorig jaar in maart gaf ik les in een klasje voor anderstalige nieuwkomers in het centrum van Antwerpen. De meeste van mijn 14 leerlingen waren toen nog maar pas in het land. Ze moesten een nieuw land leren kennen, een nieuwe taal en een nieuwe school. Goed een jaar later zoek ik hen weer op. Hoe hebben ze dat eerste jaar hier beleefd? Hebben ze nieuwe vrienden gemaakt en wat zijn hun plannen voor volgend jaar als ze naar de gewone school overstappen? 

Het is niet te geloven hoe 1 maand lesgeven een band schept met je leerlingen. Vorige week zag ik hen voor het eerst terug na een heel jaar en het werd een ontroerend weerzien. Mijn leerlingen zagen er heel goed uit, heel ontspannen ook. Ze zijn blij dat ze hier veilig zijn en veel kunnen leren op school. Ze hebben hier vrienden gemaakt en kijken uit naar volgend schooljaar. Dan mogen ze overstappen van de OKAN-klas naar de gewone school. 

Majd en Yassin: "Ik ben de oorlog vergeten"

Majd (15) was vorig jaar de grote speelvogel onder mijn leerlingen. Met veel drama en pathetiek kon hij de hele klas op stelten zetten. Maar hij moest wel wat stoom aflaten, want samen met zijn familie had hij angstige maanden in Syrie achter de rug. Zijn broer Mohammed had helemaal alleen de oversteek naar Europa gewaagd. De helft van de metgezellen in zijn bootje overleefden de tocht niet. Later liet Mohammed zijn familie naar Antwerpen overkomen en zo kwam ook Majd hier op de school terecht. 
Hij vertelt dat hij nu rapper is geworden en filmpjes maakt op YouTube en Instagram. “Ik ben naar hier gekomen en ik ben de oorlog vergeten”, zegt hij. 
Majd zit samen in de klas met Yassin (16) die uit Spanje komt en van Marokkaanse afkomst is. De twee zijn goeie vrienden geworden en hebben mooie plannen voor de toekomst. Allebei gaan ze volgend jaar naar de Spectrumschool in Deurne. Majd start in het tweede jaar beroepsonderwijs en wil vooral met ICT bezig zijn. Yassin begint in het derde jaar automechanica en hoopt later snel een job te vinden. 

Lina en Niraj: "Alles was hier nieuw"

Lina (16) en Niraj (14) zijn broer en zus en komen uit Nepal. Ze vielen mij in maart meteen op omdat ze zo ijverig waren en heel mooi en netjes konden schrijven. Ze oefenden duidelijk thuis met hun mama die al een tijdje in Antwerpen verbleef en Nederlands had geleerd.
Ik zie hoe Niraj is opgeschoten, van een kleine jongen tot een echte puber. Vol trots vertelt hij dat hij volgend jaar de richting wetenschappen begint aan het Atheneum MXM in Merksem. Zijn zus Lina stapt over naar dezelfde school. Ze is graag bezig met muziek maar heeft toch een richting met veel wetenschappen gekozen, "want biologie is mijn passie", zegt ze. 
Broer en zus zijn al goed ingeburgerd. Ze gaan deze zomer naar de zomerschool om te blijven oefenen op het Nederlands en Lina doet ook een vakantiejob. Ze vangt tijdens de vakantiemaanden kinderen op van wie de beide ouders werken.  

Mahdi en Hamsa: "Terugkeren naar Irak zal moeilijk zijn"

Ook Mahdi (14) en Hamsa (16), allebei uit Irak, zitten samen in de klas. Mahdi is erg veranderd op een jaar. Van dat bolle kindergezichtje is nog maar weinig over. Maar hij is nog altijd erg enthousiast. Hij vertelt dat hij houdt van voetbal en zwemmen. Na de paasvakantie is hij met zijn zus Fatimah verhuisd naar Blankenberge. Ze liepen een tijdje school in Brugge. Maar in de zomervakantie zijn ze teruggekeerd naar Antwerpen omdat ze de steun misten van andere Arabisch sprekende mensen daar. 
Hamsa spreekt veel beter Nederlands dan een jaar geleden. In maart was ze een echte puber en vaak met haar gedachten bij heel andere dingen dan de les. Maar ze is erg sociaal en het is duidelijk dat ze door veel met vrienden hier te praten de taal heeft geleerd. 
Ook Mahdi en Hamsa hebben mooie vooruitzichten voor volgend jaar. Mahdi gaat naar de Spectrumschool in Deurne om er automechanica te leren en ziet zichzelf later werken in een fabriek. Hamsa begint de richting verzorging in het IMS in Borgerhout en wil later in een apotheek gaan werken. 

38 d. weergaven

Elk jaar opnieuw worden de scholieren op hun allerlaatste schooldag getrakteerd op een erehaag van het voltallige leerkrachtenkorps. Een emotioneel moment voor beide partijen. Dikke duim voor de nieuwkomers die op enkele luttele maanden tijd een nieuwe taal en wereld rijker worden. Het hartverwarmende tafereel werd op sociale media ondertussen 38 duizend maal (!) gezien en goedgekeurd. 'Nuff said.
De kracht van verwondering. 

Hoe maak ik pizza ?

Pizza Delivery ⎜ Order Free & Fast online? ?
Niks van!
Kokerellen en samen eten is in elke cultuur een manier om contact te maken en elkaar beter te leren kennen. De lessenreeksen koken van de module ' Praktijk & Specifiek Nederlands '  zijn een ideale aangelegenheid om kennis te maken met onze woordenschat aan groenten en fruit, kruiden en gewassen, gerechten en lekkernijen. Bovendien stimuleert het de goesting om evenwichtig en gezond te koken. Het versterken van zelfredzaamheid van onze schoolgangers is dan ook één van de speerpunten van Marco Polo. Bon apps!